سود ساخت و ساز چند درصد است؟
سود ساخت و ساز چند درصد است؟ سازندگان این عقیده را دارند که ریسک سرمایه گذاری در ساخت وساز، نسبت به دهههای قبل افزایش داشته و کم شدن سود ساخت و ساز را مهمترین عامل کاهش ساخت وساز عنوان کرده اند. به طور کلی در دهه های گذشته در ایران، صنعت ساخت ساز به عنوان شغلی پردرآمد به حساب می آید و سازندگان نیز سود بالایی در حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ درصد داشتند. اما از سال ۱۳۹۲ به بعد، جهش ۵۰۰ درصدی قیمت مسکن را نسبت به سال ۱۳۸۶ شاهد بودیم و قدرت خرید نیز به شدت کاهش پیدا کرد و تولید و عرضه مسکن وارد رکود شد. با وجود اینکه امروزه سودهای ساخت و ساز به اندازه ۳۰ تا ۴۰ درصد می باشند اما تورم عمومی با شیب تندی در حال افزایش است. بعضی از هزینههای ناشی از عوارض شهرداری تا ۳۰۰ درصد افزایش داشته است. البته رئیس واحد صدور پروانه ساختمان شهرداری بیان داشته است که افزایش عوارض تأثیری بر قیمت املاک نداشته است و نباید نگاه یکسان به تمام مناطق شهر داشته باشیم. سرمایه لازم برای شروع ساخت و ساز برخی از مناطق مانند بافت فرسوده را باید از بخش سرمایه گذاری جدا کرد و شهرداری تهران عوارضی از بافت فرسوده دریافت نمیکند. اما سازندگانی که برای کسب سود در بازار شروع به فعالیت کرده اند و از افزایش قیمت مسکن، نفع می برند باید عوارض شهرداری تعیین شده برای ساختمانشان را پرداخت کنند. ساخت و ساز در کل کشور در مقایسه با تقاضای مطلق به یک سوم کاهش یافته است و روز به روز شاهد افزایش متقاضیان واقعی هستیم که به دلیل جهش قیمتها از خرید مسکن ناتوان شدهاند. البته با توجه به تجربه های اخیر، باید بگوییم که هرچه هزینه ساخت وساز افزایش یابد، سازندگان نیز این افزایش را در قیمت تمام شده ساختمان خود محاسبه کرده و نهایتا از خریداران دریافت میکنند.

سود ساخت و ساز چند درصد است؟
قیمت زمین، عامل اصلی در میزان سود ساخت وساز
موردی که ساختمان سازی را تبدیل به امری سود آور یا زیانده می کند، زمین است. اگر زمین در متراژ بالا و موقعیت مناسب باشد و بتوانید براساس طرح تفصیلی، ساختمانی با طبقات بالا بسازید ، می توانید 30 تا 40 درصد سود ساخت وساز را در این سرمایه گذاری انتظار داشته باشید. معمولا سود سازندگان از ساخت وساز واحدهای مسکونی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد در مدت زمانی در حدود دو سال می باشد. امروزه خیلی کم پیش می آید که سودهای ساخت وساز به بیش از ۴۰ درصد برسد. معمولا از زمان شروع تا پایان ساخت وساز به طور دائم، تورم به سازندگان تحمیل میشود. با تحقق سودهای تا ۴۰ درصد در بخش ساخت و ساز، نوعی غلبه بر شرایط تورم عمومی اتفاق می افتد. نقشه ساختمان مسکونی 200 متری با توجه به افزایش شدید قیمت زمین که مهمترین عامل در بخش سود ساخت وساز به حساب می آید، سازندگان نمیتوانند پروژهای مانند آنچه در حال حاضر میفروشند را بسازند و معمولاً مجبور می شوند که پروژههای کوچکتری را تعریف کنند. طبق طرح جامع مسکن باید سالانه شاهد ساخت یک میلیون واحد مسکونی باشیم و این درحالی است که امروزه این رقم به ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار واحد رسیده و کارشناسان این به هم خوردن توازن بین عرضه و تقاضا را از جمله دلایل جهش قیمت مسکن عنوان میکنند.
قیمت مصالح عاملی دیگر در میزان سود ساخت وساز
پس از موضوع زمین، مهمترین عامل تأثیرگذار در قیمت تمامشده مسکن، مصالح ساختمانی و سهم آنها در قیمت تمام شده مسکن است. قیمت مصالح ساختمانی، تاثیر زیادی بر میزان سود و منافع سازندگان دارد و مثلا ساختمانی که با کسر هزینه زمین، هزینه ساختی در حدود 4 میلیون داشته است، با افزایش مصالح ساختمانی به میزان ۴۰ درصد، قیمت متری ساخت ویلا هزینه ساختی در حدود ۸ میلیون تومان خواهد داشت. سود ساخت و ساز چند درصد است؟ حال در این وضعیت اگر زمین متری ۳۰ میلیون تومان هم ۶۰ میلیون تومان شده باشد و هر متر ساختوساز را با نرخ زمین متری ۶۰میلیون تومان جمع کنیم، هزینه ساخت وساز در حدود 68 میلیون تومان میشود و فروش این ساختمان نسبت به گذشته دارای درصد سود کمتری خواهد بود.
درآمد حاصل از ساخت وساز
هرچند خرید و فروش در بازار مسکن نسبت به ساخت و سازی که در بازار میشود در وضعیت بدی قرار دارد اما به طورکلی چه بخواهید ساختمان ساخته شده را بفروشید و چه بخواهید اجاره دهید، باز هم سود ساخت و ساز در حدود 30تا40 درصد خواهد بود و درآمد حاصل از ساخت وساز، میزان قابل توجهی خواهد بود و فقط زمان رسیدن به این درآمد ممکن است متغیر باشد. مثلا اگر قیمت نهایی و شرایط ساختمان خوب و ایدهال باشد، پروپوزال راه اندازی رستوران مسلما به سرعت به فروش میرود و درآمد حاصل می شود، سود ساخت و ساز چند درصد است؟ ولی اگر شرایط نامناسب باشد و قیمت بالا در نظر گرفته شود، طبیعی است که ساختمان در زمانی بالای یک سال فروخته شود. باتوجه به رو به رشد بودن قیمت مسکن در چند سال اخیر، سازندگان نباید نگران دیر فروختن ساختمان باشند، زیرا اگر در طی یک سال قیمت ملک بالا برود، با قیمت بالاتری می توانند ملک خود را بفروشند و درآمد بیشتری را کسب کنند.